Agenda

Naast de openingstijden van onderstaand programma zijn wij open op afspraak. Daarnaast is de locatie te huur voor shoots en andere activiteiten. Neem voor de mogelijkheden contact op via info@huisvandefotografierotterdam.nl.


25.06.2022 – 26.06.2022 Shootert! The Photosquad
Een groep van vijf enthousiaste, professionele fotografen, met de naam Shootert! The Photosquad, organiseert op 25 en 26 juni hun expositie als afstudeerproject voor de Vakopleiding Fotografie aan de Nederlandse Academie voor Beeldcreatie in Rotterdam. Als locatie is gekozen voor het Huis van de Fotografie aan de Westersingel 101 in Rotterdam. De expositie, waar de vijf fotografen hun afstudeeropdrachten tentoonstellen, is op beide dagen kosteloos te bewonderen tussen 12:00 uur en 17:00 uur.

Peter van Ameijden (Rotterdam), Leonie Helmy (Rhoon), Johan Kuijvenhoven (’s Gravenzande), Johan Landman (Gouda) en Houda Susi (Rotterdam) zijn twee jaar geleden begonnen met de Vakopleiding Fotografie. Tijdens deze opleiding hebben zij zich ontwikkeld als professioneel fotograaf in alle facetten van digitale fotografie; het vertalen van een idee naar een creatieve fotografische oplossing, werken met alle soorten apparatuur in studio’s maar ook buiten fotograferen met daglicht. Mede dankzij hun groeiende technische kennis van de camera, het fotograferen zowel in de studio als buiten en het bewerken op de computer hebben zij een eigen stijl van fotograferen ontwikkeld.

Dat iedere fotograaf zijn eigen richting en stijl heeft gekozen blijkt ook wel uit de verschillende werken die er tentoongesteld worden tijdens de expositie.

Zo heeft Peter van Ameijden met zijn thema “RAW” een visueel verhaal gemaakt over filmopnames rond de Erasmusbrug in Rotterdam. De combinatie van dit visuele verhaal met zwart-witfotografie is kenmerkend voor zijn werk.

Met haar fotoserie “Blending Passions” combineert Leonie Helmy haar passie voor fotografie met haar passie voor yoga. De kracht en rust die zij ervaart bij het beoefenen van yoga verbeeldt ze met deze serie.

De fotoserie “Through the Eye” van Johan Kuijvenhoven laat een serie van 8 portretten zien, met daarop de gedachte afgebeeld waar het model het liefst of het meest aan denkt. Die gedachte zien we door of in het oog.

De portretserie “Game over” van Johan Landman betreft een drietal drieluiken die een moment in een spel verbeelden. Door het gebruik van twee camera’s creëert hij een unieke verbeelding van dat éne moment, gezien vanuit verschillende hoeken.

Houda Susi heeft met “African Herritage, een serie van schoonheid en kracht” een kleurrijke serie portretten gemaakt waarbij een kleurrijk spel van eenvoud en schoonheid gecombineerd wordt met reclamefotografie.

Openingstijden:
Zaterdag 25 juni 12:00-17:00
Zondag 26 juni 12:00-17:00


Archief

18.06.2022 – 19.06.2022 Focus22
Bilge, Daphne, Gabrielle, Henk, Irvin, Karin, Nikki en Samantha zijn 8 fotografen die in juni afstuderen aan de 3-jarige NAVB- deeltijdopleiding Photographic Design in Rotterdam. Zij presenteren hun afstudeerwerk tijdens de expositie Focus22 op 18 en 19 juni 2022 in het Huis van de Fotografie. 

19.05.2022 – 29.05.2022 As the world turns
As the world turns is een groepstentoonstelling georganiseerd door kunststichting Debsaysyes in samenwerking met het Huis van de Fotografie Rotterdam. In deze tentoonstelling is werk te zien van 24 internationale topfotografen uit verschillende landen. Jessy Koeiman, beeldend kunstenaar en programmamaker Collectief Leren bij Kunstinstituut Melly, is de curator van deze tentoonstelling. Samen belichten de kunstenaars overeenkomsten tussen lichaam en omgeving.

De tentoonstelling
Jessy Koeiman vangt de maakbaarheid van ons bestaan in deze tentoonstelling aan de hand van uiteenlopende stijlen van hedendaagse kunstfotografie. We hebben het over ons lichaam, over westerse schoonheidsidealen, culturen en misvattingen. Ons lichaam, ons verhaal. Met alle sproeten, rimpels, littekens en andere perfecte imperfecties vertelt het ons wie wij zijn, wie wij willen zijn. Ons bestaan lijkt maakbaar, maar onder de oppervlakte kolkt het. We dromen over landschappen waar we nog nooit zijn geweest en voelen de hitte en kou op onze huid. Waar begint de omgeving en waar houden wij op? We verbinden onszelf aan de natuur, maar waar zijn we thuis? Zijn we één in ons bestaan op aarde of draaien we de verkeerde kant op?


Met werk van: Zan van Alderwegen, Vivian Ammerlaan, Jesse van den Berg, Angeniet Berkers, Peter Blok, Kimberley Dias, van de Camp & Heesterbeek, Dale Grant, Madlen Herrström, Willem van den Hoed, Jacobien de Korte, Hilde Maassen, Sevilay Maria, George Meertens, Opoku Mensah, Christel Mitchell, Annabel Oosteweeghel, Astrid van Rijn, Janita Sassen, Izaak Slagt, Joran van Soest, Remy Tilburg, Sabine van der Vooren en Esmee van Zeeventer.

Jessy Koeiman is curator, beeldend kunstenaar en programmamaker Collectief Leren bij Kunstinstituut Melly. Koeiman richt zich in haar werk vooral op sociaal-culturele intersectionaliteit, het zijn en spiritualiteit. 


De organisatie
Initiatiefnemer van de tentoonstelling is Debsaysyes, een non profit kunststichting die kunst wil laten stromen door kleine kunst van grote kunstenaars te tonen. Doelstelling van de stichting is om méér kunstenaars te laten leven van hun kunst en méér kunstliefhebbers in staat te stellen goede kunst te kopen. Daarom daagt Debsaysyes topkunstenaars uit om kleine werken te maken en aan te bieden voor maximaal 500,-. Voor haar exposities werkt Debsaysyes met wisselende curatoren en wisselende locaties. Meer informatie is te vinden op http://www.debsaysyes.org.

22.04.2022 – 24.04.2022 Christian Houge (Noorwegen) – ‘Paradise Lost’
Expositie van de Noorse fotograaf Christian Houge (Oslo, 1972), die nu langer dan 20 jaar zijn artistieke leven wijdt aan het kritisch in beeld brengen van de relatie tussen mens en natuur. Deze expositie toont een selectie van zijn beelden die de gevolgen van Climate Change laten zien, van het smelten van de gletsjers tot het leven op Spitsbergen in de Arctic. Deze expositie is tot stand gekomen door een samenwerking met de Noorse ambassade in Nederland, gezien de bijzondere aandacht die Noorwegen besteedt aan de gevolgen van de klimaatverandering in het Arctic gebied. Christian Houge heeft meerdere prestigieuze fotografieprijzen en nominaties gekregen voor zijn werk, onder meer de Noorse Fotografie Award 2021, is genomineerd voor de Leica Oscar Barnak Award 2021 (voor een serie waaruit we beelden op deze expositie laten zien) en werd negen keer genomineerd voor de Prix Pictet Award 2021.

In samenwerking met de Noorse Ambassade in Den Haag
Curator: Ioana Cobzaru

01.04.2022- 02.04.2022 Print & Book Swap / Sale!
Op 1 april 2022 organiseert het Huis van de Fotografie een Print & Book Swap. Op deze avond kun je tussen 19.00 en 22.00u onder het genot van muziek en een borrel je prints en publicaties tentoonstellen aan mede fotografen en ze onderling ruilen.
Op 2 april openen de deuren voor publiek van 12.00 en 17.00u en is alles te koop tijdens de Prints & Booksale!

Fotocredits: Sabine van der Vooren / Annelies Diertens
Werk op de foto’s v.l.n.r.: Helma Vlemmings, Sabine van der Vooren, Mirella Sahetapy

12.03.2022 – 13.03.2022 Mirella Sahetapy (solo) + HVDF Collectief
Huis van de Fotografie presenteert op 12 en 13 maart tijdens Art Weekend XL de solo tentoonstelling van Mirella Sahetapy en de groepstentoonstelling van het HVDF Collectief.

Mirella Sahetapy
Mencari Martha – Op zoek naar Martha

“Martha was de (deels)Molukse moeder van mijn vader. Ze overleed in 1949 toen mijn vader 9 jaar oud was in het ouderlijk huis in Jakarta. Hij vertelde nooit veel over haar maar het gemis was voelbaar. Er zijn geen foto’s van Martha, alleen herinneringen. Hoe was zij?

Voor deze serie stileerde en fotografeerde ik Molukse meisjes, in de hoop een glimp op te vangen van hoe zij was.”

HVDF Collectief
Naast Mirella Sahetapy exposeren de vijf fotografen die gevestigd zijn in het Huis van de Fotografie (hierboven v.l.n.r.): Julia Pelealu, Vivian Ammerlaan, Annelies Diertens, Helma Vlemmings en Sabine van der Vooren.

18.12.2021 – 19.12.2021 Memories of Tomorrow – Marlike Marks
Op zaterdag 18 en zondag 19 december zal Marlike Marks haar project ‘Memories of Tomorrow’ exposeren. Tijdens deze expositie zal ook haar nieuwe, gelijknamige publicatie gepresenteerd worden op zaterdagmiddag tussen 15:00 tot 17:00.

Memories of Tomorrow gaat over het sturen van wat we ons in de toekomst zullen herinneren. Ongrijpbare momenten van nabijheid en verbinding worden op een dromerige manier vastgelegd op polaroidfilm; vluchtig, onscherp, alsof ze met de tijd zijn vervaagd. Deze beelden zijn niet gemaakt om de werkelijke gebeurtenissen te onthouden, ze gaan veel meer over het koesteren van gevoelens en emoties. De polaroids zijn heel persoonlijk en intiem, maar kunnen tegelijkertijd over iedereen gaan; een universele droomwereld.

4.12.2021 – 5.12.2021 Se retrouver: to be lost and found
How do family, sexuality, and intimacy play a role in the composition of our own identities? What aspects are truly unique to us, and how do they challenge the way in which we present ourselves? Se Retrouver is a collective exhibition about rediscovering the self, the representation of the ego, and its relation to the outside world.

The increasing demand for individualism and its subsequent presentation to society continues to dramatically shape how we consider ourselves and everything around us. Without time to pause and reflect, losing oneself to the expectations of their surroundings is something that happens more and more frequently. The works of Se Retrouver were created in moments of reflection in a world that is demanding anything but that, during the seconds when we are truly able to be intentional in our own self-exploration. 

Such actions are also reflected in the exhibition’s title; Se Retrouver is a phrase that can not only be defined as the coming together of individuals, but, perhaps more importantly, as the recollection of the self after having lost it before. What does it take to kill our egos, and how are they found again along the way? How does one explore this intuitively and safely to then invite others to participate in this vulnerability?

A mixture of photography, moving image, and sculptural work has been used to explore these notions most effectively and intuitively, and although each artist is exploring their identity through their own artistic practice, Se Retrouver is a collective assemblage of work that forms a portrayal of the self that is greater than anybody could achieve on their own. We invite the viewer to consider their own positioning in this world, examining their own notions of intimacy and identity.

Participants: Laura Ziemele, Vincent Zanni, Kelsey Lujan, Tessa Konings, Doran van Nifterick, Eli Hooper, Veera Rajamo, Mowena Dilara, Ferris Osseiran, Floor Verhulst, Dóra Katona, Zaza Hertog

20.11.2021 – 28.11.2021 Searching for Connections part II with Mondays Collective
Searching for Connections II toont het werk van de beeldend kunstenaars, Inês Certo Simões (PT), Leonie Fernhout (NL), Arantxa Gonlag (NL), Eva Maria Martinez Rey (SP), Nicole Sciarone (SA), Marissa Splinter (NL) en Sandra Zegarra Patow (PE). De tentoonstelling laat een zoektocht naar en ontdekking van connecties zien, maar heeft ook aandacht voor subtielere en intieme momenten die zich zowel op persoonlijk niveau als onderling afspelen. 


05.11.2021 – 14.11.2021 ‘Other Expectations’ – Esther van Duffelen, Hella van ’t Hof, Elfie Kristiana, Florine van Rees en Helma Vlemmings
In het Huis van de fotografie onderzoeken Esther van Duffelen, Hella van ’t Hof, Elfie Kristiana, Florine van Rees en Helma Vlemmings hun ervaring met kijken, voelen en beleven. Ze delen een passie voor zintuigen en gevoelens, in de hoop je een langer kijkmoment te gunnen dan de gebruikelijke paar seconden.

Florine van Rees, laat je door haar werk bewegen. Aanraken mag. Esther van Duffelen laat haar kijkers, portretten zien op tastbaar materiaal. Elfie Kristiana prikkelt je zintuigen in een menshoge kijkdoos. Hella van ’t Hof en Helma Vlemmings doen hun onderzoek graag met emotievolle kijkdoosjes.

‘Other Expectations’ brengt je bij je gevoel in een tijd, die nu nog even anders is dan verwacht.

Tijdens de opening op 5 november geeft Carina Hesper een presentatie over haar project Like a Pearl in my Hand, haar project over het lot van Chinese kinderen met een visuele beperking.

23.10.2021 – 24.10.2021 ‘Houvast’ – Marieke Boon / ‘Binnenwereld’ – Jiska Wolthaus
Jiska Wolthaus en Marieke Boon nemen met hun fotografie de kijker elk op hun eigen wijze mee in hun belevingswereld. Jiska fotografeert haar wereld van donker en licht altijd zwart/wit, terwijl Marieke in haar werk niet zonder de nuances in de kleuren kan. Op zaterdag 23 en zondag 24 oktober exposeren zij samen bij het Huis van de Fotografie in Rotterdam.

Marieke Boon over ‘Houvast’:
‘Houvast’ is een sociaal documentaire fotoserie waarin je wordt meegenomen door een huis. Een ouderlijk huis. Een huis waar de kinderen lang geleden zijn uitgevlogen en waar in de loop der jaren weinig is veranderd. Nu woont alleen de moeder er nog. In 24, deels analoge beelden, maak je kennis met haar overleden echtgenoot. In het huis werd ik geraakt door de verstilde details in een volle omgeving. Achter elk detail schuilt een verhaal. Als we het verhaal denken te gaan begrijpen roept het alleen maar meer vragen en emoties op.

De schoonheid van het dagelijks leven en hoe mensen zich daarin bewegen in al hun pracht, kracht, kwetsbaarheid, eenzaamheid en absurditeit is voor Marieke Boon (Delft, 1966) een terugkerende bron van verwondering en inspiratie. Zij maakt voornamelijk verhalende fotoseries waarbij ze de tijd neemt te observeren, verbinding te maken en dicht bij haar onderwerp te komen. In haar werk keren thema’s als eenzaamheid, melancholie en vergankelijkheid regelmatig terug, maar ook hoop en humor. Haar empathische en relativerende blik geven het werk warmte en een zekere lichtheid.
http://www.mariekeboonfotografie.com

Jiska Wolthaus over ‘Binnenwereld’:
Met mijn werk wil ik licht zetten op een beeld om het donker zichtbaar te laten zijn. Het donker dat je verborgen wilt houden of waar je bang voor bent. Wat zit er verborgen in een kind of in een landschap? Angst, verdriet, verborgen geschiedenissen. Maar er is ook altijd licht, zachtheid en onbevangenheid. Het is allemaal aanwezig in ieder van ons. In mijn fotografie maak ik deze tegenstelling zichtbaar. Door licht te laten schijnen op de donkere kant zul je merken dat je niet bang hoeft te zijn, valt de schaamte weg en komt er ruimte voor hoop, verwondering en stilte.

Jiska Wolthaus (Leiden, 1973) heeft belangstelling voor mensen en hun binnenwereld. Dit is niet alleen de bron van haar werk als fotograaf, maar ook als psycholoog. Haar fotografisch werk is een samenspel van donker en licht die zijn plek heeft binnen één persoon. De foto’s creëren een wereld waar je in wilt stappen, maar soms ook uit. De zwart-wit beelden hebben een filmisch, dromerig, poëtisch en soms onheilspellend karakter.
http://www.jiskawolthaus.nl

30.09.2021 BeeldBorrel #1 met boekpresentaties van Marco van Duyvendijk en Rick van der Klooster
Het Huis van de Fotografie nodigt je uit voor haar eerste BeeldBorrel! Het blijft alleen niet bij een borrel…

Fotograaf/kunstenaar Marco van Duyvendijk en fotograaf Rick van der Klooster vertellen hoe zij het hebben aangepakt om boeken van eigen werk te publiceren. Denk je erover om ook een boek te publiceren? Weet je niet waar te beginnen? Kom luisteren en stel je vragen!

03.09.2021 – 05.09.2021 Fototentoonstelling “Woman Portraits” door Julia Pelealu
Door “Woman Portraits” laat Julia Pelealu buiten een stukje historie ook de rebelsheid van de vrouw zien. Vrouwelijke schoonheid en vooral de geschiedenis van de vrouw is haar hulpmiddel om je mee te nemen op een reis van verbeeldingskracht. In oude beschavingen als Babylonië en Egypte genoten vrouwen onafhankelijkheid en een betrekkelijk hoge status. Ze namen deel aan het openbare leven en hadden recht op bezit. In Sparta waren vrouwen gelijk aan mannen, maar in Athene hadden zij weinig rechten en werden ze meestal behandeld als huishoudsters. In Rome waren zij geheel ondergeschikt aan mannen, met name vaders, broers en echtgenoten.Verschillende religies sloten vrouwen geheel uit van het openbare leven. In de Renaissance was er een teruggang in de positie van de vrouw. Bewust geworden van hun achtergestelde positie door de geschiedenis heen streden zij openlijk voor hun rechten.

In Woman Portraits zien we onder andere Charlie. Charlie is een veel gekozen ‘androgyne’ naam. Deze naam komt oorspronkelijk uit het Germaans en betekent: vrije man/vrouw. Je mag zijn wie je wilt zijn. No woman, no man, Just Human. Als een gevestigde en ervaren fotograaf heeft Julia zich in loop van de jaren als fotograaf verdiept in kunstfotografie. De richting die ze haar modellen geeft, haar artistieke flair, het vastleggen van meerdere perspectieven en het gebruik van daglicht, zijn de aspecten die haar werk haar watermerk geven.

Julia over haar werk: “Ik spreek weinig over het verhaal achter mijn foto, Ik voeg een kort schriftelijke toelichting toe zodat de kijker door eigen verbeeldingskracht word meegetrokken. Ik wil niet dat mijn verklaring van een foto de betekenis vaststelt. Het moet alleen een basiskader bieden om naar het werk te kijken.”

30.07.2021 – 08.08.2021 Jan de Bruin – all the people
Afgelopen winter en lente portretteerde fotograaf Jan de Bruin cliënten in twee zorginstellingen die ondanks de corona pandemie toch open bleven. In GGZ De Hoop te Dordrecht en bij de dagbesteding van Stichting Pluspunt te Rotterdam ontmoette De Bruin zoals hij zelf omschrijft de eerlijkheid zelve. Mensen die, gezien hun situatie, er zogezegd geen doekjes om winden. Omdat De Bruin in zijn werk ook naar deze kwaliteit streeft, is er een serie beelden ontstaan waarvan een selectie vanaf 30 juli te zien is bij Het Huis van de Fotografie.

De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door Stichting Droom en Daad en CBK Rotterdam.

01.07.2021 – 11.07.2021 Het Zoete Leven
Fototentoonstelling Het Zoete Leven, samengesteld door curator Hans Withoos op uitnodiging van kunststichting Debsaysyes, belicht vele facetten van de menselijke emotie aan de hand van werken van 27 fotografen uit binnen- en buitenland.

Deelnemende fotografen: Vivian Ammerlaan, Angeniet Berkers, Van de Camp & Heesterbeek, Hans Defer, Daniek Dijkstra, Victoire Eouzan, Ronin de Goede, Dale Grant, Willem van den Hoed, Hella van ’t Hof, Malin Jochumsen, Guus Koenraads, René Korten, Elfie Kristiana, Hilde Maassen, Vincent Mentzel, Ricardo O’Nascimento, Annabel Oosteweeghel, Benyamin Perry, Bregje Pontzen, Lana Prins, Florine van Rees, Mirella Sahetapy, Janita Sassen, Remke Spijkers, Bram Tackenberg, Esmee van Zeeventer.

Het Zoete Leven is van 1 t/m 4 juli (tijdens Rotterdam Art Week) en van 9 t/m 11 juli 2021 te bezoeken in het Huis van de Fotografie (Westersingel 101, Rotterdam).

01.11.2020 Lancering!
Op 1 november lanceerden we het Huis van de Fotografie, met rondleidingen in kleine groepen voor een ontmoeting met het gebouw en met het werk van twee van de vier initiatiefnemers Helma Vlemmings en Vivian Ammerlaan, en verzamelden we wensen van onze bezoekers voor de programmering.