Agenda

Naast de openingstijden van onderstaand programma zijn wij open op afspraak. Daarnaast is de locatie is te huur voor shoots en andere activiteiten. Neem voor de mogelijkheden contact op via info@huisvandefotografierotterdam.nl.

23.10.2021 – 24.10.2021 ‘Houvast’ – Marieke Boon / ‘Inner World’ – Jiska Wolthaus
Meer info volgt!

Openingstijden: 13.00 – 17.00

04.11.2021 – 14.11.2021 ‘Other Expectations’ – Esther van Duffelen, Hella van ’t Hof, Elfie Kristiana, Florine van Rees en Helma Vlemmings
Meer info volgt!

Openingstijden:
4 november 18.00 – 20.00
5 – 7 november 13.00 – 18.00
12 – 14 november 13.00 – 18.00

18.11.2021 – 28.11.2021 Searching for Connection part II with Mondays Collective
Meer info volgt!

Openingstijden:
18 november 18.00 – 20.00
19 – 21 november 13.00 – 18.00
26 – 28 november 13.00 – 18.00


Archief

03.09.2021 – 05.09.2021 Fototentoonstelling “Woman Portraits” door Julia Pelealu
Door “Woman Portraits” laat Julia Pelealu buiten een stukje historie ook de rebelsheid van de vrouw zien. Vrouwelijke schoonheid en vooral de geschiedenis van de vrouw is haar hulpmiddel om je mee te nemen op een reis van verbeeldingskracht. In oude beschavingen als Babylonië en Egypte genoten vrouwen onafhankelijkheid en een betrekkelijk hoge status. Ze namen deel aan het openbare leven en hadden recht op bezit. In Sparta waren vrouwen gelijk aan mannen, maar in Athene hadden zij weinig rechten en werden ze meestal behandeld als huishoudsters. In Rome waren zij geheel ondergeschikt aan mannen, met name vaders, broers en echtgenoten.Verschillende religies sloten vrouwen geheel uit van het openbare leven. In de Renaissance was er een teruggang in de positie van de vrouw. Bewust geworden van hun achtergestelde positie door de geschiedenis heen streden zij openlijk voor hun rechten.

In Woman Portraits zien we onder andere Charlie. Charlie is een veel gekozen ‘androgyne’ naam. Deze naam komt oorspronkelijk uit het Germaans en betekent: vrije man/vrouw. Je mag zijn wie je wilt zijn. No woman, no man, Just Human. Als een gevestigde en ervaren fotograaf heeft Julia zich in loop van de jaren als fotograaf verdiept in kunstfotografie. De richting die ze haar modellen geeft, haar artistieke flair, het vastleggen van meerdere perspectieven en het gebruik van daglicht, zijn de aspecten die haar werk haar watermerk geven.

Julia over haar werk: “Ik spreek weinig over het verhaal achter mijn foto, Ik voeg een kort schriftelijke toelichting toe zodat de kijker door eigen verbeeldingskracht word meegetrokken. Ik wil niet dat mijn verklaring van een foto de betekenis vaststelt. Het moet alleen een basiskader bieden om naar het werk te kijken.”

30.07.2021 – 08.08.2021 Jan de Bruin – all the people
Afgelopen winter en lente portretteerde fotograaf Jan de Bruin cliënten in twee zorginstellingen die ondanks de corona pandemie toch open bleven. In GGZ De Hoop te Dordrecht en bij de dagbesteding van Stichting Pluspunt te Rotterdam ontmoette De Bruin zoals hij zelf omschrijft de eerlijkheid zelve. Mensen die, gezien hun situatie, er zogezegd geen doekjes om winden. Omdat De Bruin in zijn werk ook naar deze kwaliteit streeft, is er een serie beelden ontstaan waarvan een selectie vanaf 30 juli te zien is bij Het Huis van de Fotografie.

De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door Stichting Droom en Daad en CBK Rotterdam.

01.07.2021 – 11.07.2021 Het Zoete Leven
Fototentoonstelling Het Zoete Leven, samengesteld door curator Hans Withoos op uitnodiging van kunststichting Debsaysyes, belicht vele facetten van de menselijke emotie aan de hand van werken van 27 fotografen uit binnen- en buitenland.

Deelnemende fotografen: Vivian Ammerlaan, Angeniet Berkers, Van de Camp & Heesterbeek, Hans Defer, Daniek Dijkstra, Victoire Eouzan, Ronin de Goede, Dale Grant, Willem van den Hoed, Hella van ’t Hof, Malin Jochumsen, Guus Koenraads, René Korten, Elfie Kristiana, Hilde Maassen, Vincent Mentzel, Ricardo O’Nascimento, Annabel Oosteweeghel, Benyamin Perry, Bregje Pontzen, Lana Prins, Florine van Rees, Mirella Sahetapy, Janita Sassen, Remke Spijkers, Bram Tackenberg, Esmee van Zeeventer.

Het Zoete Leven is van 1 t/m 4 juli (tijdens Rotterdam Art Week) en van 9 t/m 11 juli 2021 te bezoeken in het Huis van de Fotografie (Westersingel 101, Rotterdam).

28.11.2020 Masterclass ”The Secrets of Lightshaping”
Op 28 november organiseert No Digital in het Huis van de Fotografie een masterclass onder begeleiding van Brendan de Clercq. Hij is een fotograaf van wereldfaam en is tevens Sony Ambassadeur. Daarnaast is hij ook één van de twintig gecertificeerde Profoto Trainers in de wereld. Brendan heeft zijn sporen ruimschoots verdiend in de fashion- en modelfotografie en heeft grote namen in de wereld van fashion en media op indringende wijze mogen vastleggen.


01.11.2020 Lancering!
Op 1 november lanceerden we het Huis van de Fotografie, met rondleidingen in kleine groepen voor een ontmoeting met het gebouw en met het werk van twee van de vier initiatiefnemers Helma Vlemmings en Vivian Ammerlaan, en verzamelden we wensen van onze bezoekers voor de programmering.